Hoe maak ik een incasso-machtiging aan en start ik een incasso?

Wanneer de klant een incasso-machtiging heeft kan je periodiek het huurbedrag en de overige kosten afschrijven. In dit artikel vertellen we je er meer over.


Wat is een machtiging?

Een goedkeuring / toezegging om bedragen automatisch van de IBAN van de klant af te schrijven. Wij maken gebruik van digitale incassomachtigingen (e-mandaten) om afwisselende bedragen tot € 999 af te kunnen schrijven. De klant behoudt hierbij het recht om tot 8 weken te storneren, dit is niet te voorkomen.

💡 TIP: Wil je bedragen groter dan € 1.000 afschrijven? Gebruik dan iDEAL of neem contact op met de gekoppelde betaalprovider (Mollie) om het limiet te kunnen verhogen.


Hoe kan ik zien of de klant al een machtiging heeft?

In de software kan je eenvoudig zien of de klant al een mandaat heeft via 'de pinpas' in het overzicht of de informatie onder de klantnaam


Hoe maak ik een nieuwe machtiging aan?

Kort samengevat zijn er 3 mogelijkheden via de software.


  • Een betaling van de factuur

Check of in 'Beheer -> Facturatie' de optie: 'iDEAL + Mandaat' aanstaat. Vervolgens ziet de klant deze optie bij het betalen van de factuur in zijn/haar account.

Ook kun je deze optie benaderen via 'Betaalopties' bij facturen en de klant de QR-code laten scannen of de betaallink op een andere manier delen.

Nadat de betaling gelukt is heeft de klant een incassomachtiging en zal de volgende factuur middels een automatische incasso worden afgeschreven.


  • Een betaling van €0,01

Je kan de klant ook een incassomachtiging laten afsluiten via een betaling van €0,01. Klik hiervoor op het knopje 'Mandaat' en laat de klant de code scannen of stuur deze door. De betaling moet vervolgens afgerond worden.

  • Een handmatig mandaat aanmaken.

De laatste optie is de machtiging handmatig toevoegen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de goedkeuring. De meeste verhuurders nemen daarom het recht op een automatische incasso op in de algemene voorwaarden.


Overige tips

Wanneer de eerste betaling via 'iDEAL + Mandaat' of een pintransactie wordt uitgevoerd kan de borg en huur niet gestorneerd worden. Vervolgens kan je elke maand gemakkelijk een wisselend huurbedrag afschrijven via de automatische incasso.

Beantwoord dit je vraag? Bedankt voor de feedback Er was een probleem

Extra hulp nodig? Neem contact op Neem contact op